Checklist wanneer dierbare komt te overlijden

Komt er een dierbare te overlijden? Dan dien je een aantal zaken te gaan regelen. Het is onder andere van belang om contact op te nemen met de uitvaartverzekering, maar er dient meer te gebeuren. Had je dierbare de goedkoopste uitvaartverzekering met een kapitaaldekking, of een naturadekking waardoor jullie zelf geen omkijken zullen hebben naar het vormgeven van de uitvaart? Ga het zo snel mogelijk na en loop daarnaast de verschillende verplichtingen af.

Vaststellen en verzekeraar of uitvaartondernemer

Het is bijvoorbeeld van belang om het overlijden vast te laten stellen door een arts. Na dat moment ontvang je ene verklaring, waarmee het mogelijk is om contact op te nemen met de goedkoopste uitvaartverzekering. Had je dierbare geen verzekering? Neem dan contact op met een uitvaartondernemer in de buurt, om samen af te stemmen hoe de gang van zaken verder zal zijn. In het geval van een goedkope uitvaartverzekering is er doorgaans sprake van een afspraak tussen de verzekeraar en een van de ondernemers in de omgeving. Op het moment dat er sprake is van een kapitaalverzekering of de verzekering ontbreekt heb je als nabestaande natuurlijk zelf de mogelijkheid om een uitvaartverzorger uit te zoeken.

Overlijden aangeven en praktische zaken

Vervolgens is het van belang om het overlijden aan te geven. Je kunt dit als familielid doen, maar je kunt het ook aan de uitvaartondernemer overlaten. Ook is het van belang om bijvoorbeeld de bankrekeningen te laten blokkeren en eventuele abonnementen op te zeggen. Dit laatste zijn erg praktische zaken, waardoor het in een aantal gevallen mogelijk is om dit over te laten aan de verzekeraar of de uitvaartondernemer. Indien je dit als familie graag zelf wilt doen is dat ook mogelijk. Houd in ieder geval contact met de uitvaartondernemer en de goedkope uitvaartverzekering, zodat je de juiste stappen op tijd neemt.

Previous post: